Ofte stilte spørsmål

Her finner du svar på noen vanlige spørsmål om keramikk, medlemskap, kurs og verkstedene våre. Hvis du ikke finner det du lurer på, så ta gjerne kontakt med oss via kontaktskjemaet vårt eller via e-post til sissel@livileire.no

 

Vennlig hilsen,

Sissel

Hvor finner jeg keramikkverksted i Oslo?

Liv i leire er antakelig det eldste keramikkverkstedet med medlemsskap i Oslo. Vi startet med medlemstilbud allerede i 2002. Her kan alle med interesse for keramikk utforsket dine kreative sider i et hyggelig, sosialt og inspirerende fellesskap. Vi har flere avdelinger rundt i byen, i tillegg til verksteder i Moss, Ski og på Bærums Verk. Vi har et bredt utvalg av kurs med dyktige og erfarne kursholdere. Her kan du blant annet lære å dreie, håndbygging, skulpturering og glasering.

 

Hvordan begynne med keramikk?

Du kan bli med på et grunnteknikkurs over en helg. Dette er en smart måte å lære de ulike teknikkene, og finne ut om dette er noe for deg. Det kreves litt erfaring for å få til virkelig gode keramikkprodukter, og du kan ikke forvente at de første tingene du lager blir perfekte. Men øvelse gjør alltid mester.

Hva kan man lage av leire?

Alt som framstilles av brent leire kalles keramikk. Eksempler på produkter er: vaskeservanter, fliser, murstein, krukker, lysestaker, kopper og kar, porselensfigurer og mye mer. Fordi steingods og porselen brennes på temperaturer over 1000 ͦC vil disse produktene fint tåle å vaskes i oppvaskmaskin.

Hva trenger jeg for å starte med keramikk?

For å lage keramikk trenger du leire av god kvalitet. I våre verksteder bruker vi porselen og steingodsleire. dag brukes mest utenlandsk leire, selv om det også finnes god leire i Norge, først og fremst såkalt blåleire, som er en type leirgods, som brennes på lavere temperaturer enn steingodsleire. Leiren må eltes for å få ut luft. For å lage en keramisk gjenstand av leire trenger den å brennes i en ovn som går opp til minst 1000 grader.  Du kan bli medlem i et verksted så slipper du å investere i dyrt utstyr i starten.

Hvem er grunnteknikkurset for?

Et grunnteknikkurs er for nybegynneren som aldri har prøvd seg på leire før. Den som har prøvd tidligere vil allikevel ha stort utbytte av kurset. Du får innblikk i hele prosessen, hvordan verkstedene våre fungerer, ulike teknikker du kan bruke og vi håper og tror vi kan gi deg en god opplevelse av å holde på med leire!